Dünyada “imar programlarına dayalı” uygulama süreçleri

Bu rapor, Hollanda, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi çeşitli ülkelerde plan bütününde bölgeleme (etaplama) temelli planlamanın (zonal planning) kullanımına ilişkin bir fikir sunmaktadır. Etaplamanın nasıl ve hangi amaçlar doğrultusunda kullanıldığını tanımlamakta ile bunun İngiltere’nin takdire dayalı planlama sistemiyle olan ilişkisini karşılaştırmalı olarak ele almaktadır.

İngilterenin “takdire bağlı planlama sisteminden”; “düzenleyici bölgeleme (etaplama) temelli planlamaya” geçişi için görevlendirdiği iki araştırmacının; çalışmalarından elde ettiği bulguların özetini içermektedir.

Dokümanın içinde yer alan özet başlığında şu ifadelere yer verilmiştir;

Bu araştırma, İngilitere Planlama Enstitüsü (Royal Town Planning Institute) tarafından görevlendirilen, Dr. Andreas Schulze Bäing ve Dr. Brian Webb tarafından, Birleşik Krallık Hükümeti’nin mevcut takdire dayalı planlama sistemini, henüz yayımlanan “Geleceği Planlamak” (Planning for the Future) başlıklı kitapta (MHCLG, 2020) önerildiği şekilde, düzenleyici bölgeleme planlarına dayalı bir sisteme dönüştürme yönündeki çalışmalarına istinaden yürütülmüştür.

Rapor, bölgeleme planlamasının ne olduğunu ve bir planlama uygulaması olarak tarihsel kökenlerini tanımlamakta; bölgeleme temelli bir planlama sistemine geçişin olası güçlü yönlerini, bu sisteme özgü zayıflıkları ve bölgelemenin, takdire dayalı işleyen planlama sistemlerinde nasıl uygulandığını ortaya koymaktadır.

En kısa sürede, Türk planlama ve plan uygulama sistemlerine uyarlanmış şekilde, Türkçeleştirilmiş halini sayfalarımızdan, siz paydaşlarımızın görüşüne açmış olacağız.

Faydalı olması dileklerimizle;

Dokümanın ingilizce versiyonuna PDF olarak linkten erişebilirsiniz.

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir